Pamuk  Yetiştiriciliği

               Pamuk yetiştiriciliği dediğimizde ,  Pamuk tarlasının toprak hazırlığı, pamuk ekimi işlemi, bakım, sulama, gübreleme, hasat ve depolama işlemlerini kapsar.  ekim zamanı, gübreleme, ilaçlama, hasat, sulama vb. konularda bilgi verilmektedir. Yukarıdaki saydığımız  pamuk yetiştiriciliği evrelerinin her biri işlem son derece  meşakkatli, sabır  isteyen, masraflı, tarım ekonomisinin iyi hesaplanması gereken ve  birazda  şansa  ihtiyaç duyulan işlerdir. Pamuk yetiştiriciliği için özel  kullanılan terimler; pamuk tohumu, lif, çiğit, linter, tarak, taraklanma,  koza, çene, açtırıcı, çırçır vb. şeklindedir. Pamuk yetiştiriciliğinde  çiftçilerimizin en çok karşılaştığı sorunlara  kısaca  değinecek olursak; * Pamuk ekimi sonrası olası bir yağıştan dolayı ve  toprak bozukluğunun da biraz etkisiyle   kaymaklanma sonucunda  pamuk istenildiği gibi çıkmaz. * Özellikle  en çok Şanlıurfa  ve  Hatay yöresinde çok sıkıntı yaratsa da  pamuk yetiştirilen her  yörede  görülen beyaz sinek yada  tribs sineği sorunu ve  karazenk. *pamuk bitkisinin alt dallarında döl tutmama sorunu  * Çiçek tutum sorunu. * Çiçek dökülmesi sorunu * Boylanmama sorunu * Kök çürümesi sorunu *Kozaların küçük olması * Yapraklarda sararma sorunu * Yabancı ot  ile  mücadele ederken  herbisit stresi * Yeşil kurt zararlısı * Kırmızı örümcek zararlısı * Hasat yaparken homojen açmama sorunu *İklimsel dalgalanmalar.   Bu sorunlar  net belli başlı her  pamuk üreticisinin muhakkak yaşadığı sorunlardır. Sitemizi detaylı incelerseniz, bu konular  ile  ilgili zararınızı nasıl daha  düşürebiliriz, pamuk tarlasının verimini nasıl daha da artırabiliriz. Yıllardan beri ülkemizi her tarafındaki  pamuk yetiştiriciliği  yapılan alanlarını tek tek gezdik inceledik ve araştırdık.  bunları da sizlere  seve  seve  aktaracağız. yukarıdaki Pamuk Videoları  sayfasındaki videoları da  izlemenizi tavsiye ediyoruz. sizlere  yetiştiricilik konusunda   fikir  vereceği  kanaatindeyiz. Çünkü yukarıda  saydığımız  bir çok pamuk üreticilerinin karşılaştığı sorunlara  pozitif çözümler  üretildiğini daha  rahat şekilde  pamuk tarımının yapıldığını izleyebilirsiniz. 


Pamuk Tarımı

Pamuk tarımı ve pamuk yetiştiriciliği  aynı anlamı kapsamakta olup  pamuk yetiştirme, pamuk üretimi   işine  pamuk yetiştiriciliği, pamuk tarımı diyoruz.  Yani pamuk nasıl yetiştirilir sorusunun cevabı,   pamuk tarımı hakkında  bilgi olarak anlayabiliriz. Pamuk tarımı nerede  yapılır sorusunun ise diğer  şekli pamuk nerede yetiştirilir diyebiliriz. Yani pamuk yetiştirme, pamuk tarımı, pamuk yetiştiriciliği iç içe girmiş anlamları aynı ancak konuşma  şekline göre  en uygun olanı seçerek kullandığımız  kavramlardır. Günümüzdede  çok yoğun pc  kullanımı olması ve  türkçe  karakterli klavye  yokkende "pamuk tarımı" yerine  "pamuk tarimi" kullandığımızda  herkes  anlıyor  olsa da  pamuk yetiştiriciliği yerine  "pamuk yetistiriciligi" şeklinde  pek kullanılması doğru olmaz. Bu yüzden de  böyle  durumlarda daha  çok "pamuk  tarimi" kullanılmaktadır. 

Pamuk Yetiştiriciliğinde Toprak Hazırlığı

Pamuk yetiştiriciliği ilk olarak toprak hazırlığı işlemi ile  başlar. Toprak hazırlığı pamuk ekimi öncesi toprakta  tohum yatağanın en ideal şekilde  hazırlanması ve  tüm sezon boyunca da  pamuk gelişimine  en uygun şartları sağlama işlemidir. Toprak hazırlığı işlemi yanlış yada kötü şekilde olursa toprakta kaymaklanma tohumda çimlenmeme sorunları daha kolay olur verimi düşürür. İyi yapılması pamuk için hayati önem taşır. Toprak 25-30 cm arasında alt üst yapılarak derin sürülür. Derin sürüm yaparken toprak altı yabancı otların ve bitki artıklarının gömülüp, organik maddeye dönüştürülür. Toprağı havalandırarak topraktaki mikroorganizmaların çoğalmasını sağlar, böylelikle toprağın işlenmesini kolaylaştırır. Toprak hazırlığı aşamasında Rekor Gelişim Toprak Düzenleyici gübresinin kullanılması da daha tavlı ve gevşek bir toprak yapısını sağladığı gibi daha uzun bir süre böyle kalmasını sağlar. Ekimden hemen sonra yağan bir yağış sonrası kaymak oluşum seviyesini azaltır. Bu da zaten size yetecektir. Masrafların iyi hesap edilmesi gereken şu günlerde gereğinden fazla tohum kullanmakta bir ilave maliyettir. Rekor Gelişim gübresi toprağın çimlendirme kabiliyetini artırır ve normalden fazla tohum kullanmanızı önler. Daha sonrasın da boşuna seyreltme işçiliğine masraf yapmayınız. Rekor Gelişim gübresi toprak neminin daha uzun süre korunmasını sağlar ve sulamayı geciktirir, bitki gelişimini iyileştirir, verimi artırır. 

Pamuk Ekimi

Pamuk ne zaman ekilir, pamuk hangi ayda ekilir, pamuk kaç cm ekilir,  pamuk ekimi ne zaman yapılır, pamuk ekimi nasıl yapılır. pamuk için en ideal ekim zamanı nedir, toprak sıcaklığı ne olmalıdır. Dekara kaç kg tohum ekilir. Bölgelere göre 1. ve 2. ürün ekim pamuk verimleri dekara kaç kg. Pamuk yetiştiriciliğinde en çok yapılan hataların başında  pamuk ekimindeki hatalar gelmektedir. Mesela  çoğu zaman ya çok sık, yada  çok seyrek dikilir. Yani pamuk dikim sıklığı kaç cm olup olmadığının tam ayarlanamamasıdır. 

Pamuk İyi sürülmüş tavlı toprakta, sabah saatlerin de tohum yatağındaki toprak ısısı 15 dereceye ulaşmış olmalı ve hava şartlarının 5-6 gün boyunca yağışsız olduğu dönemde yapılıp, yaklaşık olarak ekim zamanı 20 Nisan ile 25 Mayıs arasında yapılır. Pamuk ekim derinliği 3-4 cm civarında olmalıdır. Yine de tohum firmalarının toprak yapılarına göre tavsiyelerine de uyulmalıdır. Ekim işlemi mibzer ile yapılır. Sıra arası 70-75 cm standart şekildedir. Dekara genel 2 kg tohum yeterli geliyor olması gerekirken, iklim şartları, toprak yapısının bozukluğu, çiftçinin kendi tecrübesi vb. durumlar dolayısıyla bu miktar artırılmaktadır genellikle. yukarıda belirttiğimiz ekim günü aralığı en ideal verimin alındığı 1. ekim pamuk içindir. Dünyada ve ülkemizde tarımsal iklimin neredeyse 1 aydan bile fazla ileriye doğru kayması sonucunda başta pamuk olmak üzere bir çok bitki daha geç ekilip daha geç hasadı yapılmaktadır. bunun dışında iklimlerin kaymadığı vaktinde ekim yapılan yıllarda da 2. ürün ekim pamuk ekilmektedir. En geç haziran ortası gibi ekilirse verimin alınabildiği bu alanlarda verim tabii ki dekar başına en az 250 kg düşebilmektedir. Bu da kâr marjını iyice düşürdüğü için pamuk üreticisi için bir risk oluşturmaktadır. Bundan dolayı da 2. ekim pamuklarda genellikle taban gübresi ve üst gübresi kullanılmamaktadır çoğu zaman.

Pamuk Yetiştiriciliği Gübreleme

Pamuk yetiştiriciliği yaparken verimi ve  kaliteyi en çok artıran unsurların başında  pamuk gübreleme işlemi gelmektedir. Sitemizin Pamuk Gübreleme  sayfasında bu konuda  yeterli ve detaylı bilgiler verilmiştir. Sayfa da pamuk ekiminden hasadına pamukta  kadar  hangi gübreler  kullanılır, ne zaman verilir, uygulanır, en yüksek verim nasıl elde edilir. 

             Aşağıda  Türkiye'nin pamuk yetiştiriciliği yapılan bölgelerinde  çekilmiş pamuk tarlası videolarını izleyebilirsiniz. Bu videoları izlediğiniz de ; Ege Bölgesi Pamuk Yetiştiriciliği, Akdeniz Bölgesi pamuk yetiştiriciliği, Geneydoğu Anadolu  bölgesi pamuk tarımı hakkında  bir  fikre sahip olabilirsiniz. Ülkemizdeki pamuk tarımının tam olarak nerelerde  yapıldığını, pamuğun nerede  yetiştiğini, yetiştirildiği  sitemizin ana sayfasında  tek tek sıralamıştık pamuk hakkında  bilgi verirken.  

TikTokInstagramYouTubeFacebook